keskiviikko 24. elokuuta 2016

Salmiakki seepra

Tämä juustokakku oli myös yksi kakuista, jonka tein diplomiani varten. Tein tämän syntymäpäiväksi siskolleni, joka toivoi salmiakki kakkua. 

Kakkua oli vaikeaa, mutta hauskaa tehdä. Ainoat mielikuvat mitä kakun tekemisestä jäi oli pöydällä oleva salmialmiakki mixeri sotku ja se miten paljon panikoin täytteiden kaatamista. Eihän tuo kuviointi ihan täydellinen ole, mutta menee ensikertalaiselta. :D Täytteen kaataminen oli yllättävän vaikeaa, se kuinka korkealta kaadoit vaikutti hulvattoman paljon kuviointiin. Mitä korkeammalta kaatoi, sitä pienemmäksi ja ohuemmaksi rengas meni. Välillä kävi myös niin, että vaikka kuinka matalalta kaatoi, niin täyte valui pohjalle, mutta kakku siitä kuitenkin saatiin aikaiseksi.

Ohje löytyy Kinuskikissan sivuilta, täältä.



Pohja
 250g dominokeksejä
 50g voita tai margariinia
 1rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
 ½ dl kaakaojauhetta

Salmiakkikiisseli
 5 liivatelehteä
 2 ½ dl Apteekin salmiakki -mixeriä
 2 ½ dl vettä
 2rkl sokeria
 ½ dl maissitärkkelystä

Vaniljatäyte
 8 liivatelehteä
 650g täyteläistä vaniljajogurttia
 700g vaniljavanukasta
 ½ dl sokeria
 1 dl vettä


Tee näin

 Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä irrottamisen helpottamiseksi.

Ravista mixeripulloa huolellisesti, jotta väri sekoittuu tasaisesti.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska, salmiakkimixeri ja kaakaojauhe. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita täytteiden liivatelehdet (5 + 8) likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan salmiakkimixeri ja vesi. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Sekoita joukkoon liivatteet (5 kpl). Nosta kattila liedelle ja anna pulpahtaa vielä kerran. Laita kattila kylmään vesihauteeseen, kunnes kiisseli on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sekoittele välillä, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti eikä siihen muodostu paakkuja. 

Yhdistä vaniljajogurtti ja vanukas/rahka vatkaimella. Lisää sokeri. Kun salmiakkikiisseli on jäähtynyt sopivaksi, kuumenna vaniljatäytteen vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet (8 kpl). Sekoita liivatevesi vaniljatäytteeseen.

Kaada vuoan keskelle vuorotellen vaniljatäytettä ja salmiakkikiisseliä. Vaniljatäytettä voi kaataa hieman isompia annoksia kuin kiisseliä. Loppua kohden annosta voi pienentää, niin saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion. 


Huomaa, että voit säädellä kuviota myös sillä, miten korkealta täytteen kaadat. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, nosta kaatamiskorkeutta.

Laita kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Kakun hyytyminen kestää pidempään kuin tavallisessa juustokakussa. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti