perjantai 9. syyskuuta 2016

Macaronit


Viime viikolla tuli tehtyä tuparilahjaksi macaroneja neljällä eri maulla. Vaikka macaronien tekeminen välillä raastaa hermoja, niin onhan se palkitsevaa nähdä ne valmiit macaronit kaikessa komeudessaan laatikossa valmiina matkaan.

Osa macaroneista on tehty matolla ja osa leivinpaperilla, huomattavasti parempi tulos tulee, kun ei käytä mattoa. Pikkuleivät kypsyvät paremmin, kun ne ovat lähemmässä kosketuksessa kuumaan peltiin. Alhaalla on linkit eri makuvaihtoehtoihin.

Minttusuklaa       Vadelma       Vanilja       Sitruuna

Vähän historiaa ja faktaa

Macaronit ovat sokerista, mantelijauheesta ja munanvalkuaisesta tehtyjä marenkileivoksia. Perinteiset macaronit muistuttavat yksinkertaisia keksejä. Pariisilaisissa macaroneissa taas on kahden kuoren välissä usein kreemitäyte, mutta myös hilloja ja marmeladeja käytetään täytteenä.

Macaronit ovat alkuperäisin Italiasta, mutta ajautuivat Ranskaan 1500-luvulla. Nykyinen täytetty pariisilainen macaroni on kuitenkin saanut alkunsa Pariisissa 1900-luvun alussa ja jokainen joka on Pariisissa käynyt, on varmasti nähnyt suuret pariisilaiset macaron-vuoret leipomoiden ikkunoissa. Itse teen näitä tunnetumpia pariisilaisia macaroneja, jotka olivat suuri ruokatrendi muutama vuosi sitten.

On olemassa myös italialainen resepti versio macaroneista, joka on hieman anteeksiantavampi, kuin ranskalainen ohje. Italialaisessa ohjeessa valmistetaan 110 asteinen sokeriliemi, joka sekoitetaan sitten valkuaisvaahtoon. Sokeriliemen valmistaminen on hieman vaivalloisempaa, mutta näin macaronit onnistuvat varmasti.

Olen käyttänyt mattoa, mutta macaronit onnistuvat huomattavasti paremmin leivinpaperilla.
Tärkeää macaronien valmistuksessa

Mantelijauhon tulee olla kuoretonta, se tulee sekoittaa ja siivilöidä hyvin tomusokerin kanssa.

Kananmunien tulisi olla huoneenlämpöisiä, silloin ne vaahtoutuvat parhaiten.

Mantelijauho-tomusokeriseos tulee käännellä varovasti marengin sekaan kolmessa eri osassa.

Liian lyhyt sekoittaminen tekee taikinasta kovaa, jolloin pursottaessa jää huippuja, Liika sekoittaminen tekee taikinasta liian löysää, jolloin taikinaa on vaikea pursottaa. Taikina on sopiva, kun se valuu nuolijasta paksuna nauhana, jonka jälki kestää noin 30 sekuntia ennen tasoittumista.

Muutama napakka kopautus työtasoon pursottamisen jälkeen, jotta ilmakuplat rikkoutuisivat. Kopauttaminen auttaa myös macaronin jalan eli röpelöreunan muodostumisessa.

Macaronien seisottaminen pöydällä puolituntia ennen uuniin menoa. Pinnan tulisi olla hieman kuivunut ja aavistuksen kovettunut. Sormeen ei pitäisi tarttua taikinaa, jos kosketat pintaa.

Pikkuleivät ovat valmiita, kun niiden kuori on rapea ja pohja ei hylly nostettaessa paistoksia varovasti leivinpaperilta. 

Täyte kannattaa lisätä muutama tunti ennen tarjoilua, muuten macaronit voivat vettyä.

Pikkuleivät tulee säilyttää kannellisessa muovirasiassa huoneenlämmössä. Valmiit täytetyt macaronit tulee säilyttää jääkaapissa, mutta ei päällekkäin vaan rinnakkain. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti